2010-12-22

 
"Åk hem och fira jul nu," sa professor Adam till mig.

Överraskande nog var inte operationen den värsta strapatsen under den här Parisvistelsen. Istället blev hemresan ett riktigt äventyr…
Yngsta dottern Louise kom ned för att hjälpa pappa hem med flyget, men åkte på en rejäl matförgiftning på en liten Bistro kvällen innan hemfärd. Det blev andra ord två sjuklingar som kom i taxi till Charles de Gaulle 2F för att ta Air Franceplanet till Stockholm. Lite oroligt kändes det, för alla tidigare Stockholmsplan hade ställts in och under helgen visade fransk tv bilder av kaos på Parisflygplatserna. I helgen hade det kommit lite snö och många flighter hade ställts in, men nu var det plus 5 grader och bara lite sotsvarta drivor låg i skuggorna.
Terminalen såg helt normal ut utvändigt, men när vi kom innan för dörrarna stannade vi häpet – det var tusentals personer som köade framför incheckningarna. Ingen ända såg vi på köerna heller, det verkade vara ett riktigt franskt kaos… Kaoset berodde på att alla som skulle ha åkt iväg under helgen och måndagen nu var trötta, arga och beredda att slåss för en plats på nästa plan åt rätt håll.
Jag insåg att vi aldrig skulle klara oss genom eländet i det skick vi var i, så jag haffade en tjej från Air France och förklarade läget. Hon ställde ingen motfråga, sa bara "kom med mig". Så hamnade vi längst fram i köerna hos en mycket cool dam bakom incheckningsdisken. Folk protesterade våldsamt mot att vi gick före och skrek åt oss. Damen i incheckningen sa lugnt och sansat: Le Monsieur est malade, herrn är sjuk. Det verkade ha motsatt effekt och det hela började bli lite otäckt. Damen behöll fortfarande sitt lugn, men tog upp sin kommunikationsradio och sa några korta ord i den.
Det tog knappt 30 sekunder så stod det tre stora Parispoliser med batonger vända mot folkmassan bakom oss. Skriken tystnade och alla backade när poliserna pekade på dem. Parisarna har lärt sig den hårda vägen att ha enorm respekt för ”le Flic”, snuten. Stockholmspolisen är som ett gäng dagisfröknar jämfört med de här tuffa grabbarna. Vi checkades in blixtsnabbt och kunde dra en suck av lättnad när Air France AF1062 lyfte i dimman från Charles de Gaulle...

8 kommentarer:

  1. Vilket äventyr! Bra att ni också behöll ert lugnt! Välkomna till Sverige och en stämningsfull jul!
    Bernadette

    SvaraRadera
  2. Hej Kjell, och välkommen hem till ett snöigt och kallt Sverige.

    Jag är så glad för din skull att jag inte finner ord över allt du skrivit om din vistelse hos Dr. Adam - tänk om man kunde klona honom i ett hundratal och placera ut här på våra svenska sjukhus!

    Nu hoppas jag, så här på slutspurten på julaftonskvällen, att du får en lugn, fridefull jul med dina nära och kära!

    Ser fram emot uppdateringar om hur din återhämtning går, men nu är det bara jul och nyår du skall tänka på!

    Tusen styrkekramar och ta hand om dig <3

    SvaraRadera
  3. Önskar er alla en riktigt god jul. Hoppas ni får massor av kärlek och värme!
    Mvh.Sara

    SvaraRadera
  4. Haha! Ja, nån nytta ska man väl ha av att vara "malade". Hoppas att ni också anlände helskinnade i Stockholm. God Jul-helg!

    /Åsa

    SvaraRadera
  5. Kerstin Ekberg Karlsson2010-12-28 07:05

    Kjell! Råkade snubbla på Din blogg om cancern. Vi visste ingenting om detta. Vilken jobbig tid Du har haft! Imponerande resa på alla sätt. Berättelsen från flygplatsen är helt fantastisk. Vive la France!
    Många hälsningar från oss i Sättraby till Dig och hela familjen. F d grannarna Kerstin (som håller i pennan) och Bo som hejar på

    SvaraRadera
  6. Hej Kjell, det som slår mig när jag läser din blogg och som jag även har reagerat på i andra vårdärenden som tagits upp i media, är vilken märklig syn svensk sjukvård har på effektivisering.

    Av någon anledning verkar man ha fått för sig att bra effektivisering är att avskeda all kringpersonal och låta läkaren och sjuksköterskorna göra allt jobb själva. Jag har många gånger förundrat mig över varför läkare utför så många administrativa uppgifter med personal- och budgetansvar, inköp, fördelning av arbetsuppgifter etc. Vore det inte bättre om sjukhusen anställer utbildade administratörer och ekonomer för dessa uppgifter så att läkarna får koncentrera sig på det som de är utbildade för? Det skulle tveklöst vara den bästa effektiviseringen, att låta läkarna och övrig vårdpersonal få maximal tid till just vård och omsorg. Jag tror även att det skulle leda till en mer human vård, när läkarna i större utsträckning kan engagera sig i patienterna istället för att tyngas ner av all administration och andra bekymmer.

    Vill samtidigt passa på att önska ett gott nytt år och fortsatt framgång i kampen mot cancern! Mvh, Peter

    SvaraRadera
  7. Jag hoppas så det äe bra med dig och du har fått fira en god jul samt haft ett gott nytt år. Önskar dig och din familj allt gott!!

    SvaraRadera
  8. En uppdatering hade varit trevligt!

    SvaraRadera