TARMCANCER
Tarmcancer är vår tredje största cancerform efter bröstcancer och prostatacancer. Hela 5 600 svenskar får diagnosen tarmcancer varje år, de flesta är över 70 år. Hälften dör av sjukdomen. I 20 procent av fallen har cancern spritt sig, vanligast till levern och sedan till lungorna. Därefter sker spridningen till urinblåsa och andra närliggande organ.
För oss som har fått diagnosen spridd tarmcancer, eller metastaserad kolorektal cancer som läkarna säger, är statistiken en dyster läsning: Tre år efter diagnosen har 90 procent av patienterna dött, snittöverlevnaden är två år. I de fall man kan operera blir överlevnaden betydligt bättre, runt 40 procent lever 5 år efter operationen. Av de som har dottertumörer i levern opereras bara 10 procent i Sverige, alltså de enklaste fallen med en eller två metastaser.
Alla över 60 år får erbjudande om att lämna avföringsprov. Hittar man blod i avföringen görs en koloskopi i grovtarmen för att hitta tumörer eller polyper som kan utvecklas till tumörer - dessa bränns då bort under undersökningen. Man ligger på sidan medan läkaren för in instrumentet som har en vridbar kamera i spetsen. Läkaren vinklar spetsen för att komma runt krökarna i grovtarmen och kan även göra mindre ingrepp med instrumentet.
Det är helt beroende på operatören om koloskopin gör ont eller blir obehaglig. Jag har gjort det med lugnande och smärtstillande medel, men det har gjort rejält ont ändå på grund av läkarens brutalitet. Jag har gjort det helt utan medel med bara lite obehag – tack vare att läkaren och sjuksköterskan var skickliga. Mitt råd är att be sjuksköterskan sätta en nål för säkerhets skull, då kan hon ge smärtstillande ifall det gör för ont.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)