2012-06-02



Kära läsare,

det är med tungt hjärta som vi måste berätta att Kjell gick bort i onsdags klockan 16:30 efter att snabbt ha blivit väldigt mycket sämre. Hans kropp orkade inte mer.

Efter beskedet om cancerns återkomst under den tidiga våren hade Kjell fortfarande en del kämpaglöd kvar trots det svåra i beskedet, och han var i kontakt med Finland för nya typer av cellgifter. Han hade dock för dåliga värden för att klara mer cytostatika, så det såg inte så ljust ut. I förra veckan fick vi beskedet att kortisonet de hade satt in inte hade gjort någon verkan och att hans kropp slutligen skulle komma att ge upp efter en tid. Vi trodde dock inte att det skulle gå så fort.

Som ni alla vet har Kjell slagits väldigt hårt för att få bli frisk, med en hjältemodig vilja att klara sin sjukdom.
Sedan han insjuknade i slutet på 2008 har han aldrig sett speciellt sjuk ut – han har haft håret kvar, färgen på kinderna och framförallt den starka viljan. Vi har rest, vi har ofta varit nere på vårt landställe i Småland och vi har ägnat tid tillsammans i familjen. Men tyvärr räcker det inte alltid att vilja bli frisk, och i Kjells fall var cancern för aggressiv. Vi kan fråga oss varför i en evighet, men det finns inget svar på den frågan. Det är som det är.

För oss i Kjells familj är det väldigt viktigt att ni som är sjuka i cancer och ni som är anhöriga inte tappar hoppet nu. Ni äger fortfarande livet och ni har möjligheter att klara er, få några extra år eller mer. Det som läkare säger behöver inte alltid vara det slutgiltiga beskedet, och det som känns nattsvart och omöjligt kanske har en lösning. Vi hoppas innerligt att ni orkar ta era strider och att ni kan ha pappas ord i minnet om att Du måste ta kontrollen över din vård!.

Kjell var en fantastisk person på många sätt. Mycket kunnig i alla möjliga och omöjliga ämnen, snäll och rolig. Han ville få komma bort ifrån sin sjukdom ibland och har skrivit en roman (helt orelaterad till sjukdom) under tiden, som vi nu planerar att ge ut. Vi kommer att uppdatera er om detta via bloggen, för er som inte bara har tyckt om Kjells råd, utan även hans fina skrivande.

För oss i familjen var det ibland svårt att förstå hur Kjell mådde rent psykiskt, speciellt eftersom han i sin omtanke om oss nog inte sa exakt hur det var, och i det fallet tror vi att ni läsare och ni som har varit i kontakt med honom personligen har hjälpt honom mycket. Vi kan aldrig förstå till 100% hur det är att ha en dödlig sjukdom, bara hur det är att vara närstående.

Bloggen kommer att finnas kvar och ni får gärna lämna en kommentar om ni vill. Vi läser och minns.

Varma hälsningar Anne, Louise och Cecilia Broberg

46 kommentarer:

  1. Beklagar sorgen.
    Jag har följt bloggen ca ett år och Kjells kamp mot cancern. Jag är själv i samma situation som anhörig till cancerdrabbad och vet vilka svårigheter man får ta sig igenom. Kjell var en sann kämpe som många andra, men han hade det där lilla extra i sin kamp mot cancern.
    Han delade med sig av sin kunskap som man ju helst vill vara utan om inte cancern funits.
    Jag fick tipset om second opinion via Kjells blogg och det hjälpte oss till ett fortsatt liv.
    Fortsätt nu ta vara på varandra.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Jag beklagar djupt Kjells bortgång. Han verkade vara en mycket fin person, och jag är säker på att han har betytt mycket för andra cancersjuka.

    Mina tankar går till er anhöriga.
    Ta hand om er.
    Sigrid

    SvaraRadera
  3. Åh jag tänker på er. Har följt Kjells blogg och hans enorma kämpaglöd och vilja att inte ge upp. Han lämnar ett så fint avtryck till eftervärlden.
    Till Kjell:
    Vila i Frid och sov så gott !
    Ta hand om varandra i familjen
    Kram Maggan

    SvaraRadera
  4. Även jag beklagar sorgen. Det är snällt och starkt av er att berätta för oss om Kjells bortgång i en stund då ni själva säkert har fullt upp med att ta hand om era egna känslor och varandra.

    Kjell var fantastisk i sin kamp mot cancern och i sitt arbete för att hjälpa andra patienter. Han var ärlig och rak, skönmålade inget och gav i stället hopp i kampen mot cancern. Som han själv skrev någon gång har han överlevt sin egen prognos med råge och det säkert tack vare sin kamp mot cancern som han förde internationellt. Han har klarat mycket av det omöjliga men inte allt. Hoppas ni tar väl hand nu om hans trogne doktor Ruska.

    Vi som läser hans blogg ser förstås fram emot allt ni publicerar som han har skrivit. Kjell var en duktig och fängslande skribent som säkert gärna vill leva vidare i det skrivna ordet.

    Kram
    Tanja

    SvaraRadera
  5. Beklagar sorgen tror han har det bra där han är nu. Vilket lejon! Vilken fajter han var! Är själv en anhörig till tarmcancerpatient och känner starkt med er anhöriga. Lev gott och ta hand om er. Kärlek till Er!

    SvaraRadera
  6. Jag beklagar verkligen er stora förlust. Jag hittade Kjells blogg när min pappa insjuknade i samma sjukdom. Kjells kämparglöd var något alldeles extra, otroligt inspirerade. Ni måste varit väldigt stolta. Han ifrågasatte och ställde krav på sjukvården. Det är svårt att förstå innan hur frisk man måste vara för att vara sjuk. Jag förstår inte hur det fungerar för dom som inte är en Kjell och dessutom inte har nära anhöriga. Ta hand om er, jag kommer fortsätta kika in här ibland. Såklart nyfiken på Kjells bok. Varma varma hälsningar Jenny

    SvaraRadera
  7. Jag tänker så starkt på er och jag förstår er saknad av en make och pappa , Kjell var en fantastisk person med en enorm kämpaglöd.Stor kram på er alla tre och vi måste höras framöver.Kram kram / Ingela med familj

    SvaraRadera
  8. Gunilla Grubjer2012-06-02 13:15

    å nej, Kjell som kämpade så mycket och länge.
    Tänker på er som nu fattas Kjell.

    SvaraRadera
  9. Beklagar er sorg. Jag följde Pappa Kjells kamp och höll verkligen tummarna för att han skulle övervinna sin svåra sjukdom. Han kämpade verkligen emotoch det är så tråkigt att läsa att han inte lyckades!
    Ta hand om er nu!
    Varma hälsningar Barbro

    SvaraRadera
  10. Jag beklagar sorgen och tänker att en krigare har stupat till slut. Men som han kämpade och "köpte" sig mera tid för sin familj. Jag tror att hans sätt att inte ge upp har gett kraft åt många andra att kämpa, inte bara mot cancer, utan över huvud taget.
    Vila i frid, Kjell.
    M

    SvaraRadera
  11. Kjäre familie til Kjell, våres hjerte er med Dere. Vi traff Kjell i Freiburg i oktober, for en fantastisk god og snil man han har värt. Takket Kjell, fikk vi hjelp til å overleve. Vi er evig takknemlig.
    God bless you kjäre Kjell, hvil i fred.Gud väre med deg og din familie.
    Lilia og Vidar fra Norge.

    SvaraRadera
  12. Mina varmaste tankar till familjen i er svåra tid!

    Sov gott Du fantastiska människa!

    Jag halkade in på Kjells blogg när jag sökte på vård utomlands. Jag läste och förfasades, läste och fick styrka.

    Jag följde Kjells kamp parallellt med min egen. För mig blev Kjell något av en mentor. Hans beslutsamhet och kämparglöd smittade av sig.

    På måndag ska jag ringa min onkolog. Jag ska ta kontroll över min vård och bli en självklar deltagare i alla beslut som förhoppningsvis leder till mitt tillfrisknande. Kjell lärde mig det. Men för ikväll, för stunden, gråter jag över att en ännu en cancerbror, ännu en kämpe, inte finns med oss längre. För att Kjell inte nådde sitt mål.

    SvaraRadera
  13. Jag beklagar sorgen!

    Har följt Kjells kamp och glatt mig åt framgångarna och varit ledsen över bakslagen.
    Jag trodde Kjell skulle klara sig, jag hoppades så.
    Ta hand om Er!
    stor kram
    Ada

    SvaraRadera
  14. Jag beklagar sorgen.
    Kjell har hjälpt mig och min framlidna Susanna mycket. Susanna var oxå katolik. Jag träffade aldrig Kjell, men för mig var han ett stort stöd. FIck vi ett svar från läkarna så rådfrågade jag alltid Kjell vad vi skule göra. Han var en snäll människa.

    Kjell hälsa till min Susanna.
    Far i frid.

    Jonas

    SvaraRadera
  15. Kjell gav mig mod och styrka. Jag hittade honom efter ett par månader som sjuk, jan 2011. Han lärde mig att "Du måste bli specialist på din egen sjukdom". Kjell svarade alltid på mail och var en stor mentor i den sjuka världen och har hjälp många med mig till att faktiskt.. få några extra år eller månader.

    Det är med stor sorg jag läser vad som har hänt och jag beklagar sorgen och tänker på Er. Värme och styrka
    Sofia

    SvaraRadera
  16. Jag vill beklaga att ännu en kämpe har fått sätta livet i striden mot cancern. Kjell var en förebild för mig i min kamp mot cancer. Han gav mig styrka att stå på mig och kräva mina rättigheter och framförallt han gav mig hopp i striden mot cancern.
    Vila i frid, Kjell
    Mina tankar går till Kjells familj i deras svåra stund. Anneli

    SvaraRadera
  17. Jag lärde "känna" Kjell genom hans motorjournalistiska gärning, motortidningen Automobil, som jag lusläste under 80-talet.
    Kjall var en mycket duktig jounalist.
    Jag beklagar verkligen hans bortgång och imponeras över den otroliga kämpaglöd och mod han visade.

    Mina tankar går till hans familj och hans nära vänner.
    Vila i frid, Kejll

    SvaraRadera
  18. För mig, som är drabbad av samma sjukdom, blev det en hjälp när jag för ett par månader sen hittade Kjells blogg. Dels för att den är så informativ, men framför allt för att han orkade kämpa mot dåliga odds och inte hamnade i den apati som mötet med en i och för sig välvillig men illa organiserad vårdapparat lätt framkallar.
    Jag sträckläste allt han skrivit och tog därefter kontakt via mejl. Hans råd i konkreta frågor har varit till stor hjälp vid mötet med den förvirrande cancervärlden.
    Jag visste att han var mycket sjuk och inte längre hade några illusioner om att överleva, men ändå kom beskedet om hans död som en chock. Det är första gången jag sörjer någon som jag aldrig har träffat.
    Inga-Lisa Sangregorio

    SvaraRadera
  19. Så chockad och ledsen jag blev när jag läste om Kjells bortgång. Jag tillhör de många som har Kjell att tacka för så mycket. Vi träffades i Freiburg när han gjorde sin andra operation och jag min första. Utan Kjell hade jag idag varit så väldigt mycket sjukare - eller död.
    Tack Kjell för allt du har gjort för mig, jag kommer aldrig att glömma dig.
    Christina

    SvaraRadera
  20. Jag beklagar verkligen sorgen och der är med tungt hjärta jag läser om hans sista tid. Kjell var en kämpe ut i det sista och var den person som hjälpt mig mest under mina sista två år. Han hjälpte mig hitta lösningar och var alltid snabb med svar. Utan honom hade jag inte levt idag så jag är honom evigt tacksam. Han vände min sjukdomsbild när den vr som mörkast till att bli ett hopp.Kjell var en förebild för många av oss och han hejade alltid på oss. En riktig fadersperson. Vi som följt honom under åren läser mer än gärna mera om vad ni skriver här och om hans bok. Ta hand om varandra och var stolta över honom, han gjorde ett enormt arbete med både sig själv och andra. Jag tänker på er och önskar jag kunde ge tillbaka till er såsom Kjell alltid gjorde till oss. Vila i frid, Kjell

    SvaraRadera
  21. Jag beklagar sorgen kära vänner. Ni har mitt fulla deltagande. Mina tankar har varit hos er mycket sista tiden. Jag vet inte vad mer jag ska säga mer än att vi får passa på när vi har chansen och att vara tacksamma. På något sätt så tror jag inte att detta är slutet för någon av oss. Jag minns Kjell med mycket värme och kan än idag börja skratta när jag tänker på de gånger vi träffades. Åh, livet är så kort så kort..men så vackert också. Stora kramar till er och hoppas att vi ses snart igen!
    /Göteborgarn

    SvaraRadera
  22. Åh Kjell. Jag hänger inte riktigt med. I torsdags blev jag friskförklarad, bara några timmar efter att du gått bort. Jag förstod nog inte att du var så pass sjuk. Din kämparglöd lyste igenom och jag har ofta tipsat andra sjuka att kontakta dig för råd vid en vård utomlands eller tips i Försäkringskassan snåriga djungel. Och själv blev jag alltid styrkt av dina kloka och informativa inlägg. Vi mailade varandra vid ett flertal gånger. Jävla skitsjukdom. Vi ses någon gång. Inte just nu men sen. Tänker på er, Anne, Cecilia och Louise. Kjell. Tack!

    SvaraRadera
  23. Jag beklagar er stora förlust.
    Jag har följt Kjells blogg då min pappa insjuknade i samma cancersjukdom (i oktober 2008). Min pappa var i ungefär samma ålder, hade en liknande spridning, bodde i samma kommun. Han pratade flera gånger med Kjell - och de träffades en gång och diskuterade sjukdomen och behandlingar. Min pappa besökte också Rene Adam (tack vare Kjell) för att undersöka om möjlighet till operation fanns. Han opererades dock aldrig då även fransmännen var skeptiska till op i hans fall. Vi har alla imponerats av Kjells kämpaglöd - den var helt otrolig! Det är så sorgligt att han inte finns med oss längre, trots sin starka vilja att besegra sjukdomen.
    Min pappa gick bort i mars i år.
    Mina varmaste tankar går till er i denna svåra, overkliga stund.
    /Isabelle

    SvaraRadera
  24. Jag är så ledsen för er skull. Jag är själv drabbad och har fått stor kraft och hjälp av Kjell. Vad heter läkaren i Finland han var i kontakt med? Man kämpar med näbbar o klor och jag vill ha nya trådar att dra i. Jag kommer alltid att ha styrka frå Kjells ord om att ta kommandot över sin vård!!
    Johanna

    SvaraRadera
  25. Man blir alldeles varm i hjärtat när man läser alla fina kommentarer om pappa. Stort tack till er för det <3

    Johanna, jag ska titta i pappas mail imorgon kväll och se om jag hittar uppgifterna. Hur kontaktar jag dig?

    SvaraRadera
  26. Hej,

    det var dessa läkare Kjell var i kontakt med i Finland:

    http://www.docrates.com/sv

    Jag tror Kjell skulle tycka att det är helt rätt att kommunicera detta via hans blogg.

    Hälsningar
    Tanja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tanja - ja, helt rätt!

      Radera
  27. Han har hjälpt mig både genom sin blogg och med personliga mail. Hans kamp har gett mig hopp och det är tungt att se att hans enorma kamp avslutades så här. Önskar verkligen att han fick vara med längre! Ta hand om er och stort tack för allt du gav<3

    SvaraRadera
  28. Olle Bergström2012-06-05 12:01

    Fick min tarmcancerdiagnos 2005. Stadie III. Permanent stomi. Återfall i levern 2008 som efter operation visade sig att vara falskt alarm. Har följt Kjells makalösa kamp och resa och använt honom som exempel på hur bra man kan förhålla sig till en given situation. Hans kämpaglöd och inställning är något jag själv känner igen. Dessutom minns jag hans fina artiklar i Automobil.Jag sänder mitt deltagande till Kjells familj och sänder honom fina tankar där han befinner sig nu.

    SvaraRadera
  29. Mitt allra djupaste deltagande till Kjells familj i er förlust.

    Det är nu bara någon vecka sedan jag fick ett tips om Kjells blogg. Tipset kunde inte ha kommit lägligare: just när jag själv kört fast i min behandling får jag precis de nya vägar vidare och den nya energi jag behövde. Den stora och osjälviska insats Kjell gjorde för många andra genom att dela med sig av sina erfarenheter, mitt under sin egen kamp, är värd mycket respekt.

    Dessutom förstod jag snart att jag nog redan läst mycket av Kjell när jag läste tidningen Automobil på 80-talet. Alltid välskrivet och genomtänkt, då som nu en skicklig stilist och en utmärkt skribent.

    Kjell har påverkat mångas liv i en positiv riktning, i mitt fall utan att han själv vetat om det. Detta hade jag gärna velat berätta för honom och kunnat tacka. Nu blev det inte så.

    Men tack Kjell, vila i frid.

    Mattias

    SvaraRadera
  30. Kära familj!
    Jag har inte följt Kjells blogg, bara läst enstaka inlägg och imponerats av hans insikt och okuvliga mod. Önskar er styrka och en ljusare framtid!
    Inga-Britt

    SvaraRadera
  31. Tack för allt du gjort och skrivit för både cancersjuka och anhöriga.. du fattas oss alla♥

    Vila i frid Kjell!

    SvaraRadera
  32. En krigare har lagt ner sitt svärd. Vila i frid.

    SvaraRadera
  33. Jag tänker på er anhöriga och beklagar er förlust. Jag hade hoppats att få läsa om Kjells tillfrisknande och om hans mod och kämpanda i många år till.

    SvaraRadera
  34. Beklagar sorgen, har själv förlorat en nära anhörig i cancer för snart två år sen. Har följt bloggen. Så ledsen för er allas skull. Vila i frid! Med vänlig hälsning, sofi

    SvaraRadera
  35. Vila i frid
    Mina tankar går till familjen

    SvaraRadera
  36. Jag beklagar djupt hans bortgång, tänker på er
    Kjell var fantastisk i sin kamp, han är en san kämpe.
    Många styrkekramar till er
    Natalie

    SvaraRadera
  37. En fin man har gått ur tiden.
    Han finns inte längre bland oss, men likväl lever han inom oss.
    Vila i frid.

    SvaraRadera
  38. Jag kände inte till Kjells sjukdom förrän jag läste runan av Bosse Bildoktorn som nyligen var införd i DN. Jag "lärde känna" Kjell genom tidningen Automobil som jag lusläste varje nummer av under många år. Han var en fantastik motorjournalist och när jag nu läser om hans kamp mot sin sjukdom så förstår jag att han även var en riktig kämpe.

    Vila i frid Kjell och många tankar till familjen.

    SvaraRadera
  39. Vill beklaga Kjells bortgång.

    En extremt stark kämpe med all vänlighet att hjälpa andra människor samtdigt gör honom till en hjälte.

    SvaraRadera
  40. jag beklagar djupt er sorg! min mamma hade också spridd tarmcancer och gick bort tidigare i vår. hon, liksom Kjell, tog kontrollen över sin vård och blev opererad i Tyskland. de utbytte erfarenheter och tipsade varandra om kirurger och specialister.
    känner med er, Styrkekramar
    Pernilla

    SvaraRadera
  41. Beklagar sorgen.

    Upptäckte Kjells blogg av en slump idag. Har nu sträckläst hela bloggen och blivit otroligt berörd men samtidigt inspirerad. Vilken kämpe Kjell varit, det är människor Kjell som ger en hopp om livet, efter att läst bloggen förstår man vikten av att leva av nuet och inte ta något för givet. Tack Kjell för att du delade med dig av din resa.
    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  42. Jag vill verkligen beklaga sorgen! Min mamma gick bort för 1 1/2 år sedan i cancer.. det gör fruktansvärt ont att mista.. Tack för allt Kjell!

    Mvh Lina

    SvaraRadera
  43. Beklagar sorgen många tankar till Kjells Familj. Tack Kjell för all hjälp och råd vi fick innan vi åkte till frankrike med min kära syster. Min syster gick bort två veckor efter dig precis som du var även hon en kämpe och kämpade till slutet. Vila i frid och hoppas Ni har det bra. Saknaden är stor! Hälsnigar Filippa

    SvaraRadera
  44. Precis som Kjell så gick min pappa bort för en vecka sedan i aggressiv cancer! Skillnaden var den att pappa hann aldrig påbörja behandlingen alls! Han blev utdömd direkt, gick ner sig både fysiskt och psykiskt och på en månad var han borta! Det är så sorgligt detta cancerhelvete och den svenska vårdens inställning till sjukdomen!!

    SvaraRadera
  45. Är så himla ledsen! Mannen i mitt liv harfått diagnosen aggrwsiv levercancer.. Naturliugtvus googlat o läst allt jag kan hitta om det, och Såg Kjells inlägg.. Fick hopp när han skrivit om Franska oprationer mm, men sen såg han gått bort., Hur ska jag klara mig utan Jan??! Kan någon säga att det kan gå bra? Kan någon säga hur man ska kunna vara glad åt varje dag om den man älskar mest i världen ska lämna en? Jag vill så gärna veta allt, vara glad o ett stöd..men just nu gråter jsag bara.. KRAMAR!

    SvaraRadera