2011-11-29

Efter 19 månader kom idag Förvaltningsrättens dom i målet mot Försäkringskassan. Så här står det i domslutet:
Förvaltningsrätten upphäver det överklagade beslutet och förklarar att Kjell Broberg har rätt till ersättning för de vårdkostnader han har haft i samband med operationerna i Frankrike i oktober 2009 och i januari 2010.
Det ankommer på Försäkringskassan att som första instans pröva de yrkade beloppens skälighet. Handlingarna i målet överlämnas till Försäkringskassan för handläggning.
Domen motiveras sedan ingående på tre sidor. Bland annat underkänner rätten som väntat Försäkringskassans argumentation att jag var för sjuk för att opereras.
Nu har Försäkringskassan två månader på sig att överklaga till Kammarrätten, som dock måste ge prövningstillstånd innan målet tas upp. Mitt ombud Markus Lauri på Legare Advokatbyrå tror inte att domen kommer att överklagas då den är så tydligt skriven att det saknas skäl till att Kammarrätten skulle ta upp mitt fall. Men, som han säger, "man vet ju aldrig.” Om två månader vet vi.
Det dräller in räkningar från Freiburg, hittills har åtta fakturor kommit på allt från patologi till blodprover. Den tyska sjukvården är mer privatiserad än i Sverige och till exempel är de duktiga sjukgymnasterna egenföretagare.  Problemet är att jag har förhandsbetalt hela beloppet som ska täcka allt inklusive operation och vård, helt följdriktning blev det en stor summa över som det verkar ta märkligt lång tid att föra över till mig.
Stöket är på sätt och vis Försäkringskassans fel. Universitätsklinikum Freiburg tar gärna emot utländska patienter, men alla har med sig ett intyg som bekräftar att hemlandet betalar allt. Alla utom svenskarna förstås… Försäkringskassans motstånd gör att vi blir ”selbstbezahler” och det har administrationen i Freiburg svårt att klara av. Kanske hittar de ett bättre system för de svenskar som är på väg dit, cancerpatienter som har sparkats ut från svensk sjukvård på grund av några lungmetastaser - för många för operation i Sverige.

6 kommentarer:

  1. Vad glad jag blir att det finns rättvisa även om det tar sin tid. Vad glad jag blir för din skull att det ser ut att ordna sig både med att vara tumörfri och att få ersättningen till dig. Jag beundrar din styrka att kämpa trots sjukdom och du bidrar med att ge andra styrka. Stor Bamsekram till dig och dina nära.

    SvaraRadera
  2. Grattis! En stor eloge för dig o din kämparanda både mot din sjukdom och sjukvården/försäkringskassan. Du kommer hjälpa många i framtiden. TACK! Krya på dig. /Kära hälsn Charlotte

    SvaraRadera
  3. Jippiiii, äntligen!!!! Vilken resa du gjort Kjell och så fick du rätt på din sida. Min advokat säger att det är omöjligt att få prövningstillstånd, de måste komma med något nytt om rätten inte har gjort tydligt fel.

    Grattis till dig och din familj. Du har blivit frisk, du vann mot FK, du hjälpte så många sjuka (och friska) medan du själv kämpade och så har du banat en ny väg inom vården. Du bör skriva en bok om det här!!!

    Ska leva länge på den här nyheten....vilken julklapp!!!

    kram//Mirjana

    SvaraRadera
  4. Du är en kämpe och verkligen någon som kan inge andra hopp. Tack för allt du delat med dig. kram / lena

    SvaraRadera
  5. Hej Kjell!
    GRATTIS! DU VANN ÖVER FK! Även jag är nu "tumörfri" från tarmcancer´n efter 15 månaders kamp. Inga metastaser! Men den fule fan dyker nog upp igjen! Men när? Förra gången tog det 5 år och 4 månader......Mvh Terje V Löberg. Läs mer här:
    http://tarmcancer.bloggfabriken.se/tarmcancer/

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt! Fungerar förvaltningsrättens dom prejudicerande för liknande framtida ärenden?

    SvaraRadera