2011-09-18

Idag fem dagar efter den första lungoperationen kan jag konstatera att den blev både lättare och svårare än jag trodde. Det här är ett trevligt sjukhus, eller klinik som man säger här nere i Sydtyskland. Robert-Koch-klinik ingår i det större komplexet Universitätsklinikum Freiburg som både har allmän vård som olycksfall (helikopterplattan ligger här intill och är hårt trafikerad) och specialistvård som den här lungkliniken. Robert-Koch-Klinik har en egen operationsavdelning, intensiv och två vårdavdelningar liksom på den franska leverkliniken utanför Paris – fast cirka hälften så stort. Man gör all thoraxkirurgi här, men mer lungor än hjärtan.
Operationen blev svårare än jag trodde på grund av mängden smärtstillande medel som är nödvändiga vid thoraxingrepp. Bröstkorgen är betydligt mer smärtkänslig än resten av kroppen vilket gör att patienterna måste få tyngre droger. Jag har fortfarande svårt att hålla mig vaken längre stunder, nyligen upptäckte jag att min 60 år gamla Omega hade stannat i brist på uppdragning, jag ställde klockan och började dra upp den - och somnade mitt i processen! Vaknade en kvart senare med klockan fortfarande i handen... Ni förstår kanske hur det är?
Det blev en dag längre för mig på intensiven än planerat på grund av att jag fick förmaksflimmer någon timme innan jag skulle flytta till vårdavdelningen. Professor Passlick berättade att 30 procent av patienterna får förmaksflimmer vid thoraxingrepp och att man hade gott om olika mediciner att ta till för att normalisera hjärtrytmen – det skedde också ungefär 12 timmar senare i mitt fall.
Annars har allt gått bra, bara lite smärta har trängt igenom ”dimman” av medel och jag hostar inte alls och har inget slem. Jag förväntade mig betydligt mer av den varan, men så blev det icke. Man tänkte att korridoren här skulle genljuda av hostningar och harklingar, men sådant hörs inte alls.
Professorn vill inte prata om tumörer förrän man har analyserat "grunkorna" som han tog bort i höger lunga, än så länge kallas de "förändringar". Allt som inte skulle vara i höger lunga har i alla fall tagits bort och det  finns bara ett decimeterlångt operationssår på höger sida av bröstkorgen. Återkommer om antal och typ av grunkor senare, så får vi se om svenskar eller fransmän hade rätt.
I slutet av veckan som kommer ska jag förflytta mig till Frankfurt och ta planet hem till Stockholm, det lär nog bli med sjukhusets "privatambulanz" för jag kommer inte att orka släpa väskan genom alla trappor & sånt till rätt gate. För att inte tala om problemet när jag somnar på tåget och vaknar i Hamburg istället för i Frankfurt...

8 kommentarer:

  1. Mia Johansson2011-09-18 22:49

    Håller tummar o tår för att allt löser sig till det bästa!

    SvaraRadera
  2. Din blogg är så oerhört intressant. Min mamma
    hade också tarmcancer med spridning till lever och lungor. Tyvärr gick hon bort men hade jag läst din blogg när hon var sjuk hade den varit till stor hjälp.
    HOPPAS allt går bra för dig.
    Vänliga hälsningar Anna

    SvaraRadera
  3. Åh vad skön att allt ändå verkat gått bra
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. kämpa kämpa kämpa

    SvaraRadera
  5. Tack för bloggen och lycka till!

    SvaraRadera
  6. Mmm det gör ont att operera lungor. När jag opererade bort en metastas på thorax SU/S för ett par år sedan berättade en ssk:a att de som opererat lungorna krävde betydligt mer smärtlindring än de som gjort by-passoperationer.

    Hoppas du får bra besked om antalet "grunkor"

    Själv ligger jag på sjukhus efter min andra HIPEC på Akademiska och känner igen det där med att kunna somna mitt i nåt annat jag håller på med

    SvaraRadera
  7. Mina tankar och önskningar om bättring finns alltid med dig Kjell!

    Ta hand om dig nu och ser fram emot ditt första inlägg från "Svedala" igen :)

    Styrka och mod <3

    SvaraRadera
  8. Hej, det verkar vara mycket givande och intressant diskussion i din blogg! Vi har läst och diskuterat hela familjen, pappa 66 år har tjocktarmscancer som har spritt sig till bukhinnan. Idag har mamma och pappa möte med läkarna om vidare behandling och din blogg har varit till STOR NYTTA 10000 tack för att det finns sådana personer som du, som orkar dela med sig och hjälpa och tänka på andra i sitt eget "elände". TACK, kramar från Pamela

    2011-10-10 03:31

    SvaraRadera