2011-08-23


Igår träffade jag min onkolog. Vi diskuterade behandlingsalternativ efter att professor Bernward Passlick i sydtyska Freiburg har tagit bort mina lungförändringar. Eftersom man så sällan opererar spridd cancer i Sverige så finns det ingen erfarenhet av vilka medel som är bäst att använda när patienten är tumörfri. Det gäller nämligen att slå ihjäl alla cancerceller som kan ha överlevt trots operationerna. När de svenska kirurgerna har tagit bort några få levermetastaser kör man normalt cellgifter tre månader efter operationen. Frågan är om det är rätt metod för mig som redan har fått 41 cellgiftsbehandlingar av olika slag?
Det finns alternativ, några antikroppsmedel som ges i kombination med cellgifter: Avastin, Herbitux och Vectibix. För min egen del är de två sistnämnda vägarna stängda, vi som har en mutation i genen K-ras har ingen nytta av varken Herbitux eller Vectibix. Nu tror forskarna att det finns en öppning för de som har mutationen i kodon 13 av K-ras, där är det möjligt att medlen trots allt fungerar. Tyvärr ligger min mutation i kodon 12, vilket gör att inte heller den dörren är öppen. Alltså kvarstår bara cellgift i kombination med Avastin för min del.
Det kommer regelbundet uppgifter i media om nya behandlingsformer för tarmcancer. Nyligen beskrevs att Gardasil, ett vaccin mot livmoderhalscancer, även skyddar mot tarmcancer för män. Min onkolog förklarade hur det fungerade med den långa tid det tar för cancer att uppstå, att man vaccinerar sig som tonåring för att undvika något som eventuellt kan drabba samma människa i medelåldern. Det här var alltså inget behandlingsalternativ för mig.
En annan uppgift är att en lågdos av acetylsalicylsyra har visat sig skydda mot tarmcancer. Man ger sedan många år Trombyl 75 mg till patienter med hjärt- och kärlsjukdomar och har upptäckt att de personerna även har minskad frekvens av tarmcancer. Även det här viftade min onkolog bort som ett icke realistiskt alternativ på grund av den ökade blödningsrisken med medlet. Jag ville då påpeka att även cellgifter har biverkningar…
Sedan pågår det studier av flera andra medel, men inga av dem är klara att släppas för generell behandling. Min onkolog ska nu prata med sin chef på Radiumhemmet om vad som är en lämplig efterbehandling för min del.
Men en sak i taget, nu drar det ihop sig för första resan till Freiburg. Operationen blir den 13 september, inte den 10 som tyskarna uppgav tidigare. Sekreteraren hade sett fel i almanackan och ringde mig igår med lätt förtvivlan i rösten. Det var lätt att boka om flygresan, även om det kostade i straffavgift. Värre var att professor Passlick också vill att jag har med mig en datortomografi som inte är äldre än 14 dagar före operationen. Med den belastning och den byråkrati som finns på våra sjukhus kan man inte slinka in för en drop-in-röntgen. Men det fixar sig på något sätt, om min onkolog nu hinner skriva en remiss åt mig…

4 kommentarer:

  1. Tänk Kjell, att det skall vara så fruktansvärt svårt i detta "föredömliga väfärdsland" att få rätt hjälp i rätt tid - om man inte slåss med näbbar och klor för att få den vill säga.

    Senaste tiden har jag bara en enda fråga kvar till samtliga mina läkare: Är det bara jag och min man som vill att jag skall bli frisk?

    Önskar dig allt gott på den 13 septembers resas gång med allt vad det innebär för dig och din kropp! Jag hänger med i tanken och hejar på som en lite skyddsängel vid din sängkant, det kan du ge dig på!!!

    Stor varm styrkekram, lugn och mod sänder jag dig Kjell !!!

    Tina

    SvaraRadera
  2. Lycka till och jag tror du gjort ett rätt val att åka utomlands, sorgligt att du får kämpa för saken, både ekonomiskt och att inte läkarna kan underlätta lite mer här i Sverige. Tex med datortomografin, för det kan väl ligga i deras intresse också. de tar ju lärdom av det du kämpar för.

    SvaraRadera
  3. Kjell, önskar dig en lyckad resa och håller tummarna att allt går bra i Tyskland. Kan knappast vänta på nya inlägg om hur tyska läkare/sjukhus fungerar....
    kram//Mirjana

    SvaraRadera
  4. Hej Kjell
    Lycka till, din kamp är ett föredöme. Jag läser din blogg mycket när jag är osäker på hur vi skall hantera våran situation.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera